Nu există nicio îndoială asupra faptului ca sunt si colecţionari de cărţi care doresc să aibă in biblioteca lor si cărţi rare. În mod cert, cei mai mulţi ştiu să le recunoască. Există însă şi oameni, care deşi deţin astfel de cărţi, nu ştiu valoarea lor. Indiferent că le-au primit sau le-au cumpărat de la vânzători care la rândul lor nu au ştiut să stabilească un preţ corect, acum este momentul să înveţe să le aprecieze valoarea şi în bani. Dacă te regăseşti în cele ce am spus până acum, acest articol îţi este dedicat.
Ce sunt cărţile rare?
Bineînţeles, pe această piaţă uriaşă a cărţii există multe cărți vechi, dar asta nu înseamnă că toate sunt şi rare. Pentru a intra în categoria cărților rare, trebuie să îndeplinească un anumit set de criterii. Cu toate acestea, se întâmplă ca astfel de criterii discutate în repetate rânduri între bibliofili, să producă confuzie în ceea ce priveşte etichetarea unei cărţi ca fiind rară.
Să definim o carte rară!
Dificil! Pentru că după cum am mai spus, nu toate criteriile stabilite ca esenţiale pentru clasificarea cărţilor rare ne pot ajuta la modul general valabil. În orice caz, o carte rară este un volum greu de găsit pe piață din cauza datei timpurii de tipărire, a numărului limitat tipărit şi, prin urmare, existent pe piaţă, a ediției speciale sau a interesului istoric. Deși acestea criterii sunt comune pentru identificarea unei cărți rare, nu sunt întotdeauna valabile.
Acestora li se mai adaugă o serie de factori care ne pot ajuta să le clasificăm:
- fac parte dintr-o ediție de cărți celebre sau de importanță majoră pentru un domeniu;
- sunt semnate de un autor celebru sau dedicate unei personalităţi;
- o persoană celebră a deţinut anterior cărţile respective;
- conţin acel ceva de interes special sau de importanță estetică, precum:
- legătură rafinată sau remarcabilă;
- ilustrații ale unor artiști importanți;
- design unic sau neobișnuit
- caracteristici fizice neobișnuite, cum ar fi filigranele;
- la tipărirea lor s-a folosit o presă specială, cum ar fi Bozart.
După cum valoarea unei cărți este relativă în cadrul procesului de cerere și ofertă, în multe cazuri, faptul că o anumită carte lipseşte de pe piaţă nu înseamnă că poate fi considerată o carte rară. Numeroase cărți sunt rare ca număr pe piaţă şi rareori văzute în cadrul licitaţiilor, cu toate acestea, sunt considerate a fi lipsite de valoare, deoarece nimeni nu le dorește.
Cum să identifici o carte rară
Deși uneori poate fi confuz, există câteva lucruri de căutat atunci când încercăm să identificăm o carte rară. Doar pentru că o carte este o primă ediție, nu înseamnă că este rară. În fond, orice carte tipărită are o primă ediție. Cartea trebuie să îndeplinească alte criterii pentru a fi clasificată ca o primă ediție rară. Problema este că editorii nu folosesc un sistem uniform de numerotare a ediției. Acest lucru face adesea ca identificarea unei prime ediții să fie confuză pentru colecționari, indiferent dacă sunt începători sau cu experiență. Întrucât fiecare editor își folosește propria metodă de marcare a primelor ediții, cel mai bun mod de a determina dacă o carte este o primă ediție este să cauți un ghid al autorului sau bibliografia sa.
Sperând că te-am ajutat să înţelegi dacă ai o carte rară în bibliotecă, îţi reamintim că prin serviciile noastre cumpărăm cărţi pentru anticariat, inclusiv cărţi rare, pe care le preţuim la adevărata valoare.