Cele mai bune ecranizări cinematografice după romane istorice

Anticariat care cumpara carti

Achiziționăm cărțile care nu își mai găsesc locul în casa ta, punând pasiune în munca noastră și mergem mai departe de atât, dorind să te informăm corect, indiferent că ești un iubitor de lectură sau cinefil impătimit. De fapt, când îți place să citești, când îți petreci aproape tot timpul liber cu nasul în cărți, cel mai adesea ești și un fan al cinematografiei. Și când iubești un roman, ce poate fi mai potrivit decât să-ți găsești universul pe marele ecran, transpus în sunete și imagini?

Din păcate, multe dintre adaptările pentru cinema trădează romanul. Pe de altă parte, unele ecranizări sunt o repovestire a subiectului, dar fără stil. Din fericire, există și categoria acelora care fac filme bune, excelente chiar, având la bază romane foarte bune. Acesta este motivul pentru care am făcut câteva selecții tematice de romane și filme pe care să le vizionezi cu plăcere.

Romane istorice: cele mai bune adaptări cinematografice

Cazul Roman Polanski (2019)

Actori: Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner

Dincolo de controversă, trebuie să recunoaștem în această adaptare a formidabilului roman al lui Robert Harris fidelitatea totală față de original. Normal, scenaristul filmului este Robert Harris, iar Jean Dujardin este de o sobrietate exemplară, ceea ce îl face perfect în rolul colonelului Picquart.

D. – Robert Harris (2014)

Paris, ianuarie 1895. Într-o dimineață înghețată, un ofițer al armatei, Georges Picquart, stă în fața a douăzeci de mii de oameni strigând „Moarte evreului!”, la umilirea publică a unui căpitan acuzat de spionaj -Alfred Dreyfus. Picquart este promovat și devine cel mai tânăr colonel din armata franceză, context în care preia rolul de șef al secției de statistică – serviciul de informații care l-a urmărit pe Dreyfus.

Dreyfus este condamnat la închisoare pe viață pe Insula Diavolului, nu are dreptul să vorbească cu nimeni, nici măcar cu gardienii, iar cazul lui pare să fie închis pentru totdeauna. Dar, încetul cu încetul, Picquart începe să identifice elemente deranjante în anchetă, în timp ce citește scrisorile lui Dreyfus către soția sa în care acesta își susține constant nevinovăția. Pe de altă parte, atunci când colonelul descoperă un spion german care operează pe pământul francez, superiorii săi refuză să-l asculte. În ciuda avertismentelor oficiale, Picquart va ajunge, de asemenea, într-o situație delicată.

O duminică lungă de logodnă – Jean-Pierre Jeunet (2004)

Actori: Audrey Tautou, Gaspard Ulliel, Mario Cotillard

Jean-Pierre Jeunet adaptează romanul lui Sebastien Japrisot mizând pe actorii săi preferați (Audrey Tautou, Dominique Pinon) și acordând un rol important tinerei Marion Cotillard (care va primi un Cesar pentru cel mai bun actor în rol secundar). Filmul este un real succes cu o atmosferă „tânără” și un mare succes comercial.

Cinci soldați francezi condamnați la moarte de Curtea Marțială, cu brațele legate la spate. Aceștia au fost aruncați în zăpada din Picardia, într-o seară de ianuarie 1917, pentru a fi uciși. Toată noaptea și toată ziua au încercat să supraviețuiască. Cel mai mic nu avea încă douăzeci de ani. La celălalt capăt al Franței, când pacea a venit, Mathilde vrea să afle adevărul. Și ea la douăzeci de ani, e mai neputincioasă decât oricine, dar l-a iubit pe Cornflower cu o dragoste nesfârșită, motiv pentru care o să lupte să-l găsească, mort sau viu. Mathilde își va sacrifica zilele și, în ciuda minciunilor, va merge până la capătul speranței nebunești care o poartă.

Acum sunteți mai informați cu privire la subiect și poate mai determinați să vizionați ecranizările despre care am vorbit anterior. Dacă ați citit deja romanele și dețineți cărțile care au motivat apariția filmelor, nu uitați de oferta anticariatului noastru de a cumpăra cărti, întotdeauna pentru un preț corect.