Începutul anului școlar ne face pe toți, mari și mici, să ne gândim iarăși la teme, la profesori, la emoțiile testelor, dar și la revederea cu foștii colegi. Că toate acestea s-au întâmplat odată, demult, că se petrec chiar acum și sunt legate de copilul tău, reînceperea cursurilor nu lasă pe nimeni indiferent. Scriitorii au consemnat în pagini memorabile povești din viața de elev, fie că vorbim de școala primară, de gimnaziu sau de liceu.
Iată 5 cărți căutate la început de an școlar, pe care poate vrei să le citești sau să scoți bani din vânzarea lor, către un anticariat care cumpără cărți.
1. „Recreația mare” de Mircea Sântimbreanu
„Recreația mare” de Mircea Sântimbreanu explorează tema vieții de școlar într-o localitate mică, relațiile dintre elevi, dificultățile și provocările cu care se confruntă, precum și bucuriile și inocența specifice vârstei. Concepută ca o colecție de mici povestioare, scrise cu umor și ironie, cartea se parcurge ușor și este recomandată copiilor peste 8-9 ani, dar și celor care și-au păstrat sufletul tânăr și vor să rememoreze trăiri și sentimente vechi, aducându-le acum la lumină. Eroii lui Sântimbreanu sunt copii obișnuiți, cu sau fără chef de teme, cu mulți sau puțini prieteni, serioși sau hilari, puși în diferite situații, percepute cu naivitate și exagerarea celui care le înfruntă.
2. „Romanul adolescentului miop” de Mircea Eliade
Scris sub forma unui jurnal al tânărului Eliade, viitorul mare scriitor și istoric al religiilor, „Romanul adolescentului miop” este povestea tânărului pasionat de cunoaștere, dornic să își valorifice cât mai bine timpul, să citească volume întregi într-un an câți alții în zece. Aceleași sensibilități, nedumeriri și vulnerabilități în fața primelor emoții puternice ale vieții îi domină însă existența, aducând nesiguranță și uneori deznădejde.
3. „Cișmigiu & Company” de Grigore Băjenaru
Gașca lăzăriștilor, adică a elevilor dintr-o clasă a Colegiului Gheorghe Lazăr din București, trece prin întâmplări hazlii sau triste, provocatoare, relatate cu umor și nostalgie de Grigore Băjenaru. Tânărul Grigore povestește din propria viață de elev despre colegi, profesori celebri, despre calitățile și metehnele lor, despre înfruntarea generațiilor și a perspectivelor despre viață la vârste diferite.
4. „Elevul Dima dintr`a șaptea” de Mihail Drumeș
Mihai Drumeș este un autor valoros în literatura română, cu profil de scriitor de bestseller. Se citește ușor, este captivant și redă emoțiile cu o sensibilitate remarcabilă. Povești de dragoste tumultoase, intrigi din viața de licean, obstacole, visuri și nostalgie însoțesc pe rând cititorul care se afundă în lectura acestui roman incitant.
5. Seria Harry Potter de J.K. Rowling
Trecem pe tărâm fantastic și ne întâlnim cu Harry Potter, micul vrăjitor cu talente native și un trecut trist, și pătrundem în viața lui de școlar într-o școală specială, destinată exclusiv celor de teapa lui, cu profesori ciudați și năstrușnici, pericole nevăzute și bucurii copilărești, dincolo de toate acestea. Romanul, cu mai multe volume, este un clasic fermecător și atemporal care a captivat inimile și imaginația cititorilor de toate vârstele.
Aceste cinci cărți ilustrează diversitatea experiențelor școlare, de la umorul inocent al copilăriei la tumultul adolescenței, oferind cititorilor ocazia de a retrăi emoțiile și provocările acelor ani în care se formează personalitatea și caracterul.