Începutul școlii este însoțit de entuziasm, de emoții, de planuri, dar și de regrete pentru vacanța care a trecut. Tinerii întâmpină diverse provocări și trebuie ajutați să depășească momentele cât mai bine. O bună organizare a biroului sau a camerei de studiu este un prim pas către performanța școlară și o disciplină optimă a învățatului.
Iată câteva sfaturi prin care poți îmbunătăți utilizarea spațiului de care dispune copilul acasă și ce măsuri poți lua ca părinte, pentru a-i crea un mediu favorabil studiului, dar și odihnei.
Alegerea mobilierului adecvat
O cameră potrivită pentru vârsta copilului este o condiție importantă ca el să își conștientizeze vârsta și etapa de viață și să nu rămână cantonat într-o percepție greșită. Părinții sunt atât de implicați emoțional, că uneori nu observă sau poate nu acceptă că puiul lor a crescut, că plușul cu care a dormit ani de zile în pat nu mai e dorit, că mașinuțele sau păpușile zac într-un colț, în timp ce tânărul sau tânăra are alte preocupări.
Scapă de tot ce nu este necesar în camera lui și nu te teme să îi împrospătezi ambientul de câte ori e nevoie. Aici intră și unicornii de pe pereți, și culoarea lor roz, și steluțele de pe tavan, și posterul cu Spiderman excaladând zidul încăperii. Biroul și scaunul școlarului sau elevului trebuie să fie adecvat vârstei, staturii copilului și să îi asigure confortul necesar îndeplinirii sarcinilor școlare.
O saltea confortabilă și un pat pe măsura lui îi vor oferi ore de odihnă și relaxare binemeritate și îl vor ajuta să se trezească zilnic cu bună dispoziție.
Lumina corespunzătoare în timpul studiului
Camera în care studiază copilul trebuie să fie aerisită și luminoasă. Este bine ca, în timpul zilei, să beneficieze cât mai mult de lumina naturală, de la soare.
În timpul serii, o veioză poziționată corect pe birou, deasupra manualului sau caietului, nu îi va suprasolicita ochii. Înainte de culcare, trebuie evitate dispozitivele electronice. Lectura și o lumină caldă îi vor crea condițiile premergătoare unui somn odihnitor.
Nu supraaglomera camera și scapă de cărțile vechi!
O cameră supraaglomerată este locul propice instalării haosului. Nu te întreba de ce zilnic pierde câte ceva, întârzie la școală sau caută îndelung un caiet, un stilou sau un manual. În biblioteca lui nu trebuie să se regăsească decât cărțile de care are nevoie anul acesta, nu și cele pe care le-a citit sau cele care vă aduc aminte de zilele în care era preșcolar și de poveștile de atunci.
Pentru vânzarea acestora din urmă poți apela la anticariate care cumpără cărți, cum este Anticariat-Carti.com, care se deplasează la domiciliul vânzătorului, oriunde în București și împrejurimi, evaluează gratuit și ridică de la adresă volumele vechi, plătind banii imediat.
Fără efort, fără să aștepți cumpărători, rapid, cu banii pe loc, direct de la domiciliul tău, poți obține spațiu dorit în biblioteca celui mic, dar și bani de rechizite noi sau pentru cărțile adecvate vârstei și etapei de studiu prin care trece acum.